33 yıllık meslek hayatımın içerisinde özellikle Yargıtay Tetkik Hakimi ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı olarak temyiz incelemesi sırasında ve daha sonrada Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı olarak dosyaları incelerken gerek daire kararlarının gerekse de ceza genel kurulu kararlarının uygulayıcılar tarafından güncel olarak takip edilemediği, usul ve esas açısından bir çok dava dosyasında yanlış sonuç ve kararlara varılıp, bununda gereksiz olarak yargılamanın uzamasına neden olduğu görülmüştür.
Serinin bu ikinci kitabında 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 01.06.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamada ortaya çıkan usule ilişkin uyuşmazlıklar ile, 5320 Sayılı Kanunun 8.maddesi ile yürürlükte olan 1412 Sayılı CMUK’nun hükümlerine ilişkin uyuşmazlık konusunda, Yargıtay Ceza Genel Kurulunca verilen kararlara yer verilmiş olup, bu kararlar ışığında uygulayıcılara usul kurallarının uygulanması aşamasında doğru uygulamaların ne şekilde yapılması gerektiği konusunda ışık tutulmaya ve böylece gereksiz yere en azından usul açısından dosyaların bozulması ve bu nedenlede yargılamanın uzmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Bu amaçla uygulayıcıların sistematik olarak daha çabuk ve aradığı konuya ilişkin genel kurul kararlarına ulaşması açısından söz konusu bu kitabın yazımına başlanmış, kitaba bu zamana kadar basılı olan genel kurul kitaplarından farklı olarak uygulayıcıların daha fazla karar içeriğinden istifade etmesi açısından genel kurul kararlarının başına kararın özü, daha sonrada genel kurul kararı tam metin olarak kitaba alınmıştır.Böylece uygulayıcılar ilk kez ceza genel kurulu kararlarına tam metin olarak ulaşma imkanı sağlanmıştır. Bunun pratikte bir çok faydası olmakla birlikte kanatimizce en önemli faydası, uygulayıcılara söz konusu mahkeme kararını , bu karara karşı dairenin kararının ne olduğunu ve hangi nedenlerle bu kararlara itiraz yada direnildiği açıkca ortaya konmuş ve böylece uygulayıcıların konuya ilişkin olarak farklı görüş ve düşünceler ile konuya ilişkin tartışmaları öğrenme imkanı sağlanmıştır.
Kitapta, 01.06.2005 tarihinden 01.11.2020 yılına kadar verilmiş olan tüm kararlar (aynı nitelikte olan bir kısım kararlar hariç ) en son yıldan başlamak üzere geçmiş yıllara doğru sistematik olarak sıralanmıştır.
Bu kitabımızda ayrıca 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun tam metni yazılmak suretiyle uygulayıcılara iyi bir kanun kitabı sunulmuştur.
Uzun mesai ve emek sarf edilerek yazılan bu kitabın, tüm okuyucu ve uygulayıcılara faydalı olmasını diler, kitabın hazırlanışı sırasında her zaman destek ve yardımlarını gördüğüm sevgili eşim ile kızıma gösterdikleri sabır ve destek için teşekkür eder, saygılar sunarım.
Erdal BAYTEMİR
İzmir -Şubat 2021
Erdal Baytemir, Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Demirli ( Temirli ) kasabasında 1965 yılında doğmuş olup ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra 1982 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmiş ve 1986 yılında mezun olmuştur. br>10 aylık avukatlık stajından sonra 1987 yılında Ankara Hâkim adayı olarak mesleğe başlamış ve sırasıyla Bartın Hâkimliği, Diyarbakır/Ergani Hâkimliği, Ordu/Korgan Hâkimliği, Yargıtay Tetkik Hâkimliği ve İzmir/Çeşme Hâkimliği ve Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerinde bulunmuştur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında 5/14.bölüm Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmış , 14 yıla yakın sürdürdüğü bu görevinden HSYK nın 25 Mart 2016 tarihli Kararnamesiyle İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Daire Başkanı olarak atanmış, 02 Mayıs 2016 günü başladığı bu görevine kendi isteği ile 17.01.2020 yılında emekliye ayrılarak nokta koymuştur.Halen İzmir Barosuna kayıtlı Serbest Avukat olarak meslek hayatına devam etmektedir. br> Baytemir, 31.12.1998 yılında birinci sınıf Hakimliğe ayrılıp, 31.12.2001 yılında da birinci sınıf Hakim olmuştur. br> Evli ve bir çocuklu olan Erdal Baytemir aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nde Yüksek Lisans yapmış olup bu alanda Bilim Uzmanlığına sahiptir. 2014-2016 yıllarında Adalet Akademisinin öğretim görevlisi kadrosunda da yer almıştır. br> Erdal Baytemir'in çeşitli hukuk dergilerinde yayınlanmış makaleleri ile "Genel Adap ve Aile Düzenine Karşı Suçlar", "Devlet İdaresi Aleyhine İşlenen Suçlar", "Cinsel Dokunulmazlığa, Kişi Hürriyetine ve Genel Ahlaka Karşı Suçlar (2007)" ile "Cinsel Dokunulmazlığa, Kişi Hürriyetine ve Genel Ahlaka Karşı Suçlar (2009)" ile Açıklamalı-İçtihatlı Kamu İdaresinin Güvenilirliğine Karşı Suçlar İle Banka Zimmeti ( 2011 ) ,Adalet Akademisi yayınları içinde " Cinsel Dokunulmazlığa ve Genel Ahlaka Karşı Suçlar" ve son olarakta 2019 yılında yayınlanan "Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar " adlı yayınlanmış yedi adet basılı ve içtihat kitabevinde yayınlanan sekiz e-kitabı bulunmaktadır.